Top 5 platformi za izradu internet prodavnica: Prednosti i mane

shopify

Internet prodavnica može biti moćan alat za povećanje prodaje i proširenje vašeg poslovanja. Izbor prave platforme za izradu internet prodavnice ključan je korak ka uspehu. U ovom članku, Global dizajn će vam predstaviti pet najboljih platformi za izradu internet prodavnica, analizirajući njihove prednosti i mane kako biste mogli doneti informisanu odluku.

1. Shopify

Prednosti:

 1. Jednostavnost upotrebe: Shopify je poznat po svojoj jednostavnosti. Sa intuitivnim korisničkim interfejsom, lako je kreirati i upravljati prodavnicom, čak i za početnike.
 2. Sveobuhvatne funkcije: Platforma nudi sve što je potrebno za online prodaju, uključujući alate za upravljanje inventarom, obradu plaćanja, SEO optimizaciju i marketing.
 3. Odlična podrška: Shopify nudi 24/7 korisničku podršku putem telefona, e-pošte i live chata, što je veoma korisno za rešavanje problema u realnom vremenu.
 4. Bogata tema i aplikacija: Veliki broj tema (besplatnih i plaćenih) i aplikacija omogućava prilagođavanje prodavnice specifičnim potrebama vašeg poslovanja.

Mane:

 1. Troškovi: Shopify nije najjeftinija opcija. Osnovni plan počinje od $29 mesečno, dok napredni planovi koštaju više. Takođe, postoje dodatni troškovi za aplikacije i transakcije.
 2. Ograničena fleksibilnost: Za korisnike sa specifičnim potrebama može biti ograničavajuće, jer nisu svi aspekti platforme prilagodljivi bez dodatnog kodiranja.
 3. Transakcioni troškovi: Ako ne koristite Shopify Payments, platforma naplaćuje dodatne transakcione troškove, što može povećati ukupne troškove poslovanja.

2. WooCommerce

Prednosti:

 1. Besplatan dodatak za WordPress: WooCommerce je besplatan dodatak za WordPress, što ga čini dostupnim za širok spektar korisnika. Osnovne funkcije su besplatne, što je velika prednost za male preduzetnike.
 2. Prilagodljivost: Kao open-source platforma, WooCommerce nudi visoku prilagodljivost i fleksibilnost. Uz pristup PHP kodu, možete prilagoditi prodavnicu specifičnim potrebama vašeg poslovanja.
 3. Velika zajednica: Postoji ogromna zajednica korisnika i developera koji kreiraju dodatke i teme, pružajući podršku i resurse za rešavanje problema.
 4. SEO optimizacija: WooCommerce, kao deo WordPress-a, nudi napredne SEO mogućnosti koje pomažu u rangiranju vaših proizvoda na pretraživačima.

Mane:

 1. Tehničko znanje: Iako je WooCommerce prilagodljiv, zahteva određeno tehničko znanje za instalaciju, podešavanje i održavanje, što može biti izazovno za početnike.
 2. Troškovi dodataka: Iako je osnovni dodatak besplatan, mnogi premium dodaci i teme imaju troškove, što može povećati ukupne troškove prodavnice.
 3. Održavanje: Kao self-hosted rešenje, vi ste odgovorni za hosting, sigurnost i ažuriranja, što može zahtevati dodatno vreme i resurse.

3. Magento

Prednosti:

 1. Napredne funkcije: Magento je poznat po svojim naprednim funkcijama i prilagodljivosti, što ga čini idealnim za velika preduzeća sa kompleksnim potrebama.
 2. Prilagodljivost: Kao open-source platforma, Magento nudi neograničene mogućnosti prilagođavanja, omogućavajući vam da kreirate jedinstveno korisničko iskustvo.
 3. Skalabilnost: Magento je izuzetno skalabilan, što znači da može rasti zajedno sa vašim poslovanjem, podržavajući veliki broj proizvoda i visok promet.
 4. SEO i marketing: Magento nudi napredne SEO i marketinške alate, omogućavajući vam da optimizujete prodavnicu za pretraživače i privučete više kupaca.

Mane:

 1. Troškovi: Magento ima visoke troškove implementacije i održavanja, posebno za Magento Commerce verziju. Troškovi razvoja, hostinga i sigurnosti mogu biti značajni.
 2. Kompleksnost: Magento zahteva visoko tehničko znanje za instalaciju, podešavanje i prilagođavanje, što može biti izazovno za manja preduzeća bez IT resursa.
 3. Performanse: Magento može biti resursno intenzivan, što znači da zahteva moćan hosting za optimalne performanse, posebno za velike prodavnice.

4. BigCommerce

Prednosti:

 1. Sveobuhvatna platforma: BigCommerce nudi širok spektar ugrađenih funkcija, uključujući SEO, marketing, upravljanje inventarom i analitiku, što čini postavljanje i upravljanje prodavnicom jednostavnim.
 2. Bez transakcijskih troškova: Za razliku od nekih drugih platformi, BigCommerce ne naplaćuje dodatne transakcione troškove, što može smanjiti ukupne troškove poslovanja.
 3. Podrška za više kanala: BigCommerce omogućava prodaju putem različitih kanala, uključujući Facebook, Instagram, Amazon i eBay, što povećava vašu prodajnu mrežu.
 4. Skalabilnost: Platforma je skalabilna i može podržati rast vašeg poslovanja, bilo da ste mali preduzetnik ili velika korporacija.

Mane:

 1. Cena: Iako nema transakcijskih troškova, BigCommerce planovi počinju od $29.95 mesečno, a napredni planovi su skuplji, što može biti izazov za manja preduzeća.
 2. Ograničena prilagodljivost: Iako nudi mnoge ugrađene funkcije, prilagodljivost može biti ograničena u poređenju sa open-source rešenjima poput WooCommerce-a ili Magento-a.
 3. Tehnička podrška: Iako postoji podrška 24/7, neki korisnici su prijavili varijabilni kvalitet tehničke podrške.

5. Squarespace

Prednosti:

 1. Jednostavnost upotrebe: Squarespace je poznat po svojoj jednostavnosti i intuitivnom korisničkom interfejsu, što ga čini idealnim za početnike i male preduzetnike.
 2. Dizajn: Platforma nudi prelepe, profesionalno dizajnirane predloške koji su prilagodljivi i izgledaju odlično na svim uređajima.
 3. Sveobuhvatno rešenje: Squarespace pruža sve što vam je potrebno na jednom mestu, uključujući hosting, domene, SSL sertifikate, SEO alate i integrisane opcije za e-trgovinu.
 4. Podrška: Squarespace nudi 24/7 podršku putem e-pošte i live chata, kao i obimnu bazu znanja i vodiče.

Mane:

 1. Ograničena prilagodljivost: Squarespace nije toliko prilagodljiv kao neke druge platforme, što može biti ograničavajuće za napredne korisnike sa specifičnim potrebama.
 2. E-trgovina: Iako nudi osnovne funkcije za e-trgovinu, Squarespace možda nije najbolji izbor za velike prodavnice sa kompleksnim potrebama.
 3. Troškovi: Cene počinju od $18 mesečno za osnovni plan, ali su napredni planovi skuplji i mogu brzo povećati ukupne troškove, posebno uz dodatke.

Zaključak

Izbor platforme za izradu internet prodavnice zavisi od vaših specifičnih potreba, budžeta i tehničkog znanja. Svaka od gore navedenih platformi ima svoje prednosti i mane, a pravi izbor će zavisiti od vašeg poslovanja i ciljeva.

 • Shopify je odličan za one koji žele brzo i jednostavno postavljanje prodavnice sa snažnom podrškom.
 • WooCommerce je idealan za korisnike koji traže visoku prilagodljivost i već koriste WordPress.
 • Magento je najbolje rešenje za velika preduzeća sa kompleksnim potrebama i tehničkim resursima.
 • BigCommerce nudi sveobuhvatno rešenje bez transakcijskih troškova, idealno za one koji žele prodavati na više kanala.
 • Squarespace je pogodan za male preduzetnike i kreativce koji žele lepo dizajniranu internet prodavnicu