Google kazne i oporavak sajta

GLOBAL DIZAJN USLUGE

Google kazne i oporavak sajta

google

Google, kao najveći svetski pretraživač, postavlja visoke standarde za kvalitet veb sajtova kako bi pružio korisnicima relevantne i pouzdane informacije. Kako bi održao tu kvalitetu, Google primenjuje različite algoritme i smernice za rangiranje veb sajtova u rezultatima pretrage. Ako vaš veb sajt ne pridržava se ovih smernica ili se upušta u sumnjive aktivnosti, možete biti podložni Google kaznama. Evo nekoliko načina na koje Google kaznjava sajtove i šta je potrebno za oporavak sajta:

 

  1. Algoritamske kazne: Google koristi različite algoritme, kao što su Google Panda (za kvalitet sadržaja) i Google Penguin (za kvalitet linkova), kako bi automatski otkrio sajtove koji krše smernice. Ako vaš sajt bude pogođen algoritamskom kaznom, mogli biste doživeti značajan pad u rangiranju u rezultatima pretrage.Oporavak: Da biste oporavili sajt od algoritamske kazne, prvo morate identifikovati problem i ispraviti ga. To može uključivati optimizaciju sadržaja, uklanjanje spammy linkova ili drugih problema sa veb sajtom. Nakon što ispravite probleme, možete podneti zahtev za ponovno procenjivanje (ako je dostupno) ili čekati da Google automatski ponovo indeksira vaš sajt.
  2. Ručne kazne: Google takođe zapošljava tim ljudi koji ručno pregledavaju veb sajtove i mogu izreći kazne ako primete ozbiljne povrede smernica. Ove kazne mogu biti posebno ozbiljne i uključivati ​​uklanjanje sajta iz rezultata pretrage.Oporavak: Ako dobijete ručnu kaznu, prvo morate analizirati izveštaj koji vam je Google poslao kako biste shvatili šta je uzrok kazne. Zatim morate ispraviti sve probleme, kao što su nelegalni sadržaj, neovlašćena preusmerenja ili druge povrede smernica. Nakon što ispravite sve probleme, možete podneti zahtev za ponovno procenjivanje i dokazati da ste ispravili probleme.
  3. Penalizacija za lošu brzinu sajta: Google sve više obraća pažnju na brzinu učitavanja sajta kao faktor rangiranja. Ako vaš sajt ima lošu brzinu učitavanja, to može negativno uticati na vašu poziciju u rezultatima pretrage.Oporavak: Da biste poboljšali brzinu sajta, možete optimizovati slike, minimizirati upotrebu skripti i koristiti brzi hosting. Google takođe nudi alate kao što je Google PageSpeed Insights koji vam pomažu da analizirate i poboljšate brzinu sajta.
  4. Ponovni napadi i bezbednosne pretnje: Ako vaš sajt bude kompromitovan i koristi se za distribuciju zlonamernog sadržaja, Google može privremeno ukloniti sajt iz rezultata pretrage kako bi zaštitio korisnike.Oporavak: Prvo, morate ukloniti zlonamerni sadržaj sa svog sajta i rešiti sigurnosne ranjivosti. Zatim možete podneti zahtev za ponovno indeksiranje sajta nakon što budete sigurni da je potpuno čist i siguran.

Važno je napomenuti da oporavak sajta od Google kazni može potrajati neko vreme, i nije garantovan uspeh. Da biste smanjili rizik od kazni i poboljšali rangiranje vašeg sajta, redovno pratite smernice za webmastere koje Google objavljuje i pridržavajte se najboljih praksi u vezi sa SEO (optimizacija za pretraživače).