Održavanje web sajta

redizajn

Web sajt je više od digitalne brošure; on je vaše virtuelno ogledalo, 24/7 izlog, i ulaz u čitav svet potencijalnih klijenata. Održavanje web sajta nije luksuz, već neophodnost za dugovječnost i uspeh vašeg digitalnog poduhvata.

Ali šta sve obuhvata održavanje web sajta? Ovaj vodič će razjasniti sve, od tehničkih zvaničnosti do strategija za angažovanje, i pružiti vam praktične savete za održavanje vaše online destinacije.

Tehničko angažovanje

 • Ažuriranje i Sigurnost: Zastarele verzije softvera su ranjivi na hakerske napade i greške. Redovno ažuriranje tema, pluginova i jezgra platforme štiti vaš sajt i optimizuje performanse. Ne zaboravite i na bezbednost: redovno menjajte lozinke i postavite antimalware softver.
 • Brzina je kraljica: Brzi sajtovi zadržavaju posjetioce. Optimizujte slike, koristite caching pluginove, i komprimujte HTML, CSS i Javascript fajlove. Brzina učitavanja stranice igra ključnu ulogu u rangiranju na pretraživačima i zadovoljstvu korisnika.
 • Sigurnosne Kopije (Bekap): Tehnički problemi se dešavaju i mogu rezultirati gubitkom podataka. Pravite redovne bekape vašeg web sajta i baze podataka da možete brzo obnoviti sadržaj u slučaju nepredviđenih okolnosti.

Osvježavanje sadržaja za angažovanje publike

 • Blogujte: Redovno objavljivanje kvalitetnih blog postova održava vaše posjetioce u toku i pokazuje da ste aktivni i relevantni. Pišite o temama vezanim za vašu industriju, odgovarajte na pitanja i uključite ključne reči za bolje rangiranje.
 • Informativne stranice: Stranice o proizvodima ili uslugama trebale bi biti aktuelne i informativne. Dodajte nove slike, ažurirajte informacije o cenama i uslugama, i uključite relevantne pozive na akciju da potaknete konverzije.
 • Društvene mreže: Promovišite novi sadržaj na društvenim mrežama i komunicirajte sa vašim publikom. Delite relevantne i zanimljive informacije, odgovarajte na komentari i poruke, i gradite zajednicu oko vašeg branda.

SEO Saveti:

 • Ključne reči: Istražite koje reči i fraze vaša ciljna publika koristi da vas pronađe u pretraživačima. Optimizujte naslove stranica, meta opise i sadržaj sa relevantnim ključnim rečima bez pretjerivanja.
 • Linkovanje je povjerenje: Kvalitetni backlinkovi sa drugih sajtova ukazuju pretraživačima na autoritet vaše stranice. Poradite seo alatke za analizu backlinkova i fokusirajte se na dobijanje linkova sa relevantnih sajtova.
 • Optimizacija za mobilne uređaje: U doba pametnih telefona, optimizacija za mobilne uređaje je neophodna. Koristite responzivne dizajne ili mobilne verzije vašeg sajta da pružite bespremerno iskustvo korisnicima na bilo kojem uređaju.

Analiza i Adaptacija: Slušajte Šta Vam Govori Vaš Sajt

Praćenje statistike vašeg sajta je odličan način da saznate kako se vaši posetioci ponašaju i šta im se sviđa ili ne sviđa. Ove informacije možete koristiti da poboljšate sadržaj i dizajn svog sajta kako biste poboljšali korisničko iskustvo i povećali konverzije.

Evo nekoliko ključnih metrika koje treba pratiti:

 • Broj poseta: Ovo će vam dati uvid u ukupnu popularnost vašeg sajta.
 • Ukupno vrijeme provedeno na stranici: Ovo će vam reći koliko vremena vaši posetioci provode na vašem sajtu.
 • Odabir stranica: Ovo će vam pokazati koje stranice su najpopularnije kod vaših posetioca.
 • Stopa odlaska: Ovo je postotak posetioca koji napuste vaš sajt nakon što posete samo jednu stranicu. Visoka stopa odlaska može biti znak da vaš sajt nije privlačan ili da ne nudi ono što posetioci traže.
 • Stopa konverzije: Ovo je postotak posetioca koji preduzmu akciju koju želite, kao što je kupovina proizvoda ili prijava na e-poštu. Visoka stopa konverzije znači da vaš sajt je učinkovit u privlačenju i zadržavanju posetioca.

Osim praćenja statistike, možete koristiti i ankete i upitnike da dobijete povratne informacije od svojih posetioca. Ovo vam može pomoći da saznate šta misle o vašem sajtu i šta bi želeli da se promeni.

Koliko često trebate održavati svoj web sajt?

To zavisi od nekoliko stvari, uključujući veličinu vašeg sajta, količinu sadržaja koji objavljujete i koliko prometa dobija. Generalno, preporučljivo je redovno održavati svoj sajt, barem jednom mesečno. To će vam pomoći da osigurate da je vaš sajt siguran, brz i relevantan za vašu ciljnu publiku.

Kako pronaći pravu uslugu za održavanje web sajta?

Ako nemate vremena ili veština za održavanje vlastitog web sajta, možete nas angažovati da vam održavamo sajt. Imamo veliko iskustvo u održavanju sajtova.