Testiranje korisničkog iskustva na sajtu (UX testiranje)

ux testiranje

Testiranje korisničkog iskustva na sajtu (UX testiranje) je proces procene kako pravi korisnici interagiraju sa vašim sajtom. To uključuje identifikaciju problema s upotrebljivosti, razumevanje potreba korisnika i otkrivanje oblasti za poboljšanje. Cilj UX testiranja je da se poboljša opšte iskustvo korisnika na vašem sajtu, što može dovesti do većeg angažmana, konverzija i lojalnost.

Pružanje besprekorne korisničke experience (UX) na vašem sajtu više nije luksuz, već neizbežna nužnost. A u srcu stvaranja takvog iskustva leži moćno oružje: UX testiranje.

Ali šta je zapravo UX testiranje? I kako vam može pomoci da izgradite sajt koji ne samo privlači već i zadržava posetioce, pretvarajući ih u lojalne kupce i ambasadore vašeg brenda? Uronimo dublje u fascinantni svet UX testiranja i otkrijmo kako može biti katalizator vašeg online uspeha.

Šta je UX testiranje?

UX testiranje je proces procenjivanja kako korisnici na vaš sajt. To uključuje identifikaciju problema sa upotrebljivošću, razumevanje potreba korisnika i otkrivanje oblasti za poboljšanje. Zamislite ga kao antropologiju digitalnog doba, gde posmatrate i analizujete ponašanje ljudi na vašem sajtu kako biste razumeli njihove misli, frustracije i želje.

Zašto je UX testiranje važno?

Razlozi za uključivanje UX testiranja u vaš SEO i marketing arsenal su brojni. Evo samo nekoliko ključnih prednosti:

 • Povećava konverzije: Kada vas sajt zbunjuje ili frustrira, posetioci brzo odlaze. UX testiranje vam pomaže da eliminirate prepreke i usmerite korisnike prema ciljevima, bez obzira da li to znači kupovinu, preuzimanje ili registraciju.
 • Poboljšava SEO: Google i drugi pretraživači nagrađuju sajte koji pružaju odlično iskustvo korisnicima. UX testiranje vam pomaže da identifikujete i rešite probleme koji mogu negativno uticati na vaše SEO rangenke.
 • Smanjuje troškove odskakivanja: Odskok na sajtu znači da korisnici napuštaju vaš sajt u bez ijednog klika. UX testiranje vam pomaže da razumete zašto oni odlaze i šta da uradite da ih zadržite.
 • Gradi lojalnost: Sajt koji je intuitivan i zadovoljava potrebe gradi pozitivne asocijacije na vaš brand. UX testiranje vam pomaže da stvorite iskustvo koje će vaše korisnike pretvoriti u zagovornike.

Kao da testirati UX vašeg sajta?

Na sreću, postoji pun arsenal strategija za UX testiranje koje odgovaraju svakom budžetu i vremenskom okviru. Evo nekoliko popularnih opcija:

 • Testiranje na licu mesta: Posmatrajte kako korisnici u realnom vremenu interagiraju sa vašim sajtom i sakupljajte njihove povratne informacije.
 • Daljinsko testiranje: Koristite alatke za snimanje ekrana ili video konferencije kako biste gledali korisnike kako koriste vaš sajt sa udaljenosti.
 • Kartiranje toplotnih tačaka: Vizualizujte interakciju korisnika sa vašim sajtom pomoću softvera koji prati kretanje miša i klika.
 • A/B testiranje: Testirajte dve različite verzije vaše web stranice ili elementa kako bi videli koja verzija bolje deluje.

Saveti za efikasno UX testiranje:

 • Definišite jasne ciljeve: Šta želite da saznate iz testiranja? Da li želite da identifikujete probleme sa upotrebljivošću? Da li želite da razumete potrebe korisnika? Da li želite da testirate novi dizajn ili funkcije? Definisanje jasnih ciljeva će vam pomoći da usmerite svoje testiranje i prikupite relevantne podatke.
 • Odaberite reprezentativnu grupu korisnika: Uključite ljude koji odgovaraju vašoj ciljnoj publici. Ako imate sajt za prodaju robe za žene, ne želite da testirate samo muškarce. Uključite ljude različitih starosnih dobi, zanimanja i nivoa tehničke veštine.
 • Budite jednostavni i jasni u uputstvima: Korisnicima treba da bude jasno šta želite da urade tokom testiranja. Dajte im jasna uputstva i budite spremni da odgovorite na pitanja.
 • Pazite na neverbalne znakove: Kako se korisnici ponašaju kada koriste vaš sajt? Da li se izgledaju zbunjeno ili frustrirano? Da li okreću glavu u stranu ili gledaju u nebo? Neverbalni znakovi mogu vam dati dragocen uvid u iskustvo korisnika.
 • Budite objektivni u svojoj analizi: Ne uzimajte personalno povratne informacije korisnika. Fokusirajte se na podatke i koristite ih da napravite objektivne zaključke.
 • Koristite rezultate vašeg testiranja za poboljšanje vašeg sajta: Implementirajte promene koje će poboljšati iskustvo korisnika. Pratite rezultate svojih promena i vidite da li dovode do poboljšanja.

Kako UX testiranje može uticati na vaš SEO

Google i drugi pretraživači nagrađuju sajtove koji pružaju odlično iskustvo korisnicima. Sajtovima koji su korisni i lako se koriste, pretraživači će dati više rangiranja u rezultatima pretraživanja.

Postoji nekoliko načina na koje UX testiranje može uticati na vaš SEO:

 • Poboljšanje konverzija: Veća konverzija znači više prometa sa pretraživača. Ako UX testiranje pomaže da povećate konverzije na svom sajtu, to će pozitivno uticati na vaš SEO.
 • Poboljšava indeksiranje: Googleov algoritam za indeksiranje uzima u obzir upotrebljivost sajta. Ako UX testiranje pomaže da poboljšate upotrebljivost svog sajta, to će pomoći Googlu da bolje indeksira vaš sajt.

Kako započeti sa UX testiranjem

Ako ste spremni da započnete sa UX testiranjem, evo nekoliko koraka koje treba da sledite:

 • Odaberite svoju metodu testiranja. Koja metoda je prava za vas?
 • Pripremite svoje korisnike. Objasnite im šta želite da uradite i kako će biti testirani.
 • Sprovedite testiranje. Posmatrajte i beležite kako korisnici koriste vaš sajt.
 • Analiza rezultata. Šta ste naučili iz testiranja?
 • Implementirajte promene. Učinite promene na svom sajtu koje će poboljšati iskustvo korisnika.

UX testiranje korisničkog iskustva na sajtu je moćan alat koji vam može pomoći da poboljšate svoj sajt i povećate svoj uspeh online. Uz malo planiranja i truda, možete prikupiti dragocen uvid koji će vam pomoći da stvorite sajt koji korisnici obožavaju.